Till innehåll för sidan
BoAb loggan
BoAb loggan
BoAb loggan

​Trasten

Här beskrivs konsten i bostadsområdet Trasten på Gillersvägen.

Ferlin

1. "Ferlin"

K G Bejemark, skulptör född 1922 i Ovansjö, död 2000. Utbildning: KKH, Prof KKH 1971-81.

Sinnrika offentliga arbeten, främst porträtt, i en humoristisk, intim anda. Formen är förenklad med inslag av en fritt uppfattad kubism. Personerna är ofta skildrade i ett avgörande, karaktäristiskt ögonblick mellan rörelse och vila.

Mest berömda är hans porträtt av Nils Ferlin i Stockholm och Filipstad (och naturligtvis i Hällefors) och Evert Taube i Stockholm.

Till toppen av sidan

Fröding

2. "Fröding"

Carl Eldh (1873-1954) är en av Sveriges mest kända skulptörer.Hans verk finns på ett stort antal offentliga platser, i museer och privata samlingar i Sverige och utomlands. Vackert belägen i Bellevueparken i Stockholm, med utsikt över Brunnsviken, finns Carl Eldhs ateljé bevarad som museum.

Utbildning: Tekn. aftonskola, Acad Colarossi Paris.

Eldhs stil var till en början mjuk och impressionistisk och utvecklades senare till en mogen ren realism. Huvudverken omfattar porträtt, naketbilder, monument. I porträttbyster har Eldh med inträngande karakteristik framställt en rad stora svenska personligheter: Strindberg i flera versioner, Fröding, Branting m.fl. Eldh´s ideala och sociala patos har starkast tolkats i de stora monumenten i kraftfull form.

Carl Eldhs mest kända verk i Stockholm: Strindbergsmonumentet i Tegnérlunden, Löparna vid Stadion, Eldhs fontän vid Birger Jarlsgatan,statyerna i Stadshusträdgården och Brantingmonumentet på Norra Bantorget.

Till toppen av sidan

Tjurar

3. "Tjurar"

Lars Larsson är utbildad vid Stenby skolan 1965-69. Gesällbrev konstsmidesyrket 1969. Mästarbrev konstsmidesyrket 1975. Praktik och samarbete med flera internationellt kända formgivare och konstnärer 1972-78. Egen verksamhet sedan 1978.
Lars Larsson finns representerad med utsmyckningar i Katarina Kyrka Stockholm, Prins Eugens Waldemarsudde Stockholm samt i konsthallar, gallerier, kyrkor, kommuner och landsting.

Själv säger han:

Många har uppgifterna varit, Arbetar ofta med kontraster, Mellan tjockt och tunt, Mellan tungt och lätt, Mellan starkt och svagt.

Till toppen av sidan

Katter och fåglar

4. "Katten och fåglarna"

Anna Molander är född 1957 i Hagfors. Under året 1978-79 gick hon på Hovedskous Målarskola i Göteborg och från hösten 1979 till våren 1985 på Valands konsthögskola i Göteborg.

Hon arbetar idag mest med lera, betong och brons. Genom resor i Italien har hon fascinerats av fontäner och dess figurer.

Anna Molander har bl.a. ställt ut på Örebro Läns Museum, Vänersborgs och Trollhättans konsthallar, Konsthallen i Varberg, Liljevalchs Konsthall i Stockholm och Norrköpings Galleri Forum. 

Till toppen av sidan